«

»

dec 25

Gustaaf

Iridium 192

blaar_bannerDeze man heeft op één of andere manier het hoog radioactieve Iridium 192 in zijn broekzak gekregen. En ja, Gustaaf weet heel weinig over Iridium 192, een ding is wel zeker, het is gemeen spul! (PS. Slachtoffer is inmiddels overleden)


13 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Gerrit

  Is inderdaad gemeen spul; sterke gamma straler en dus erg doordringend en tamelijk beschadigend.
  Voordeel is wel dat het voor het grootste deel uiteenvalt naar Platinum.
  geloof me een papieren zakje met plutonium in je broekzak doet minder kwaad dan dit spul.

  1. Gustaaf
   Gustaaf

   Gerrit, weer iets geleerd. heb totaal geen kennis wat deze materie betreft. En plutonium in mijn broekzak. Nou liever niet. 😉

   1. Gerrit

    Toch valt het risico daarvan erg mee; plutonium is een alfastraler en straalt dus heliumkernen; die dingen zijn (relatief) zo groot dat ze heel makkelijk tegen gehouden kunnen worden. Ze hebben echter door de massa wel veel energie en als je het spul dan ook in je longen krijgt heb je een serieus probleem. Iridium 192 is een gammastraler (fotonen dus die een veel groter doordringend vermogen hebben, ze hebben we; wat minder energie, maar genoeg voor flinke schade.)
    Röntgen is een laag energetische gamma straling en met een röntgenfoto kun je laten zien dat die een goed doordringend vermogen hebben.

    1. Gustaaf
     Gustaaf

     Potverdikke Gerrit, ik leer elke keer van je. Ik wist van dit hele bovenstaande verhaal niets af. Wist wel dat medisch gebruikte röntgenstralen niets met radioactiviteit te maken hebben en dat sommige deeltjes langer blijven stralen dan anderen. Maar dat was het wel. Denk dat het eens tijd wordt dat we je voor 2 voor 12 gaan opgeven. 😉 (PS. Gustaaf is als één van weinige Nederlanders in het bezit van een hoogsteigen röntgenbuis)

 2. Gerrit

  Je moet verschil maken tussen oorzaak en gevolg, of in dit geval tussen bron en resultaat.
  Zowel gamma straling als röntgenstraling zijn fotonenstralen. het verschil is vooral de energie;
  Röntgen; 100 eV tot 100 KeV
  Gamma straling vanaf ongeveer 200 KeV
  Er zijn ook radioactieve bronnen die Röntgenstraling uitzenden, op de gebruikelijke manier om röntgenstraling te maken (remstraling) kun je echter geen gamma straling maken omdat je die energie er niet in krijgt. De energie die vrijkomt bij radioactief verval is meestal zo hoog dat het gamma straling wordt.
  Is jouw Röntgenbuis afkomstig uit een oude inventaris van een middelbare school of oude tandartsapparatuur, ziekenhuizen kan ook maar die komen wat minder vaak het particuliere circuit in.

 3. Gustaaf
  Gustaaf

  @Gerrit,

  Gerrit, de mijne komt uit een grote ziekenhuisinstallatie (het type met een boog/arc). Ik heb ook nog een tetrode buis uit de power unit van diezelfde installatie.

  Ps. Toen ik deze buizen kreeg zat ik op een heel unieke positie. Waren toen maar 25 a 30 man in heel Nederland die rechtstreeks toegang hadden tot gebruikte röntgenbuizen. Yep, en ik was er 1 van.

  1. Gerrit

   Op het oog zelfs het verbeterde model met en draaiende anode. Leuk.

   1. Gustaaf
    Gustaaf

    Anode is idd draaiend. Prachtig stukje lagering.

 4. Anoniem

  Wonderlijk dat twee kenners van dit, mij compleet onbekend, product op deze site elkander treffen zeg.

 5. eric

  van mij bovenstaand

  1. Gustaaf
   Gustaaf

   Eric, idd de wereld is ooit klein. Ooit had ik er dagelijks mee te maken. maar die tijd ligt al ver achter me. Trouwens, vorig jaar nog een aanbieding gehad om terug te komen. Maar, vriendelijk bedankt.

 6. eric

  met welke reden? viel het werk je zo tegen of de collegae?

  1. Gustaaf
   Gustaaf

   Ik moest weer hetzelfde werk gaan doen als 15 jaar terug. Daar had ik geen zin meer in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.